Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.

Abstract

Poprzez zastosowanie testu Kruskala-Wallisa i chemometrycznej techniki analizy podobieństwa porównano efektywność sześciu różnych technik ekstrakcji (wytrząsanie, ekstrakcja w aparacie Soxhleta, w aparacie Soxteca, wspomaganej ultradźwiękami, wspomaganej promieniowaniem mikrofalowym oraz przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem) na podstawie wyników odzysku robenidyny z próbek paszy dla ptaków. W zależności od zastosowanej techniki modyfikowano ciśnienie w zakresie 1000-2500 psi, temperaturę (60-140)oC i czas ekstrakcji w zakresie od 1 min do 6 godzin. Każda z analizowanych technik pozwoliła wyodrębnić robenidynę z paszy, lecz wartość odzysku była większa w przypadku nowoczesnych technik ekstrakcji (ASE, MAE) w porównaniu z technikami konwencjonalnymi (w aparacie Soxhleta i UAE).

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY no. 38, pages 19 - 33,
ISSN: 1040-8347
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Wilga J., Kot-Wasik A., Astel A., Namieśnik J.: Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.// CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. -Vol. 38., (2008), s.19-33
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 94 times

Recommended for you

Meta Tags