Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.
Abstract
Poprzez zastosowanie testu Kruskala-Wallisa i chemometrycznej techniki analizy podobieństwa porównano efektywność sześciu różnych technik ekstrakcji (wytrząsanie, ekstrakcja w aparacie Soxhleta, w aparacie Soxteca, wspomaganej ultradźwiękami, wspomaganej promieniowaniem mikrofalowym oraz przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem) na podstawie wyników odzysku robenidyny z próbek paszy dla ptaków. W zależności od zastosowanej techniki modyfikowano ciśnienie w zakresie 1000-2500 psi, temperaturę (60-140)oC i czas ekstrakcji w zakresie od 1 min do 6 godzin. Każda z analizowanych technik pozwoliła wyodrębnić robenidynę z paszy, lecz wartość odzysku była większa w przypadku nowoczesnych technik ekstrakcji (ASE, MAE) w porównaniu z technikami konwencjonalnymi (w aparacie Soxhleta i UAE).
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY
no. 38,
pages 19 - 33,
ISSN: 1040-8347 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Wilga J., Kot-Wasik A., Astel A., Namieśnik J.: Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.// CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. -Vol. 38., (2008), s.19-33
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 97 times
Recommended for you
Techniques of preparing plant material for chromatographic separation and analysis
- G. Romanik,
- E. Gilgenast-Krasińska,
- A. Przyjazny
- + 1 authors