Abstract
Węglan wapnia strącano podczas karbonatyzacji roztworów zawierających chlorek wapnia i amoniak. Procesy prowadzono w roztworach o pH powyżej 9. Jako dodatki wpływające na przebieg precypitacji stosowano glukozę lub sacharozę o stężeniach 15, 30 i 60 mM. Najwolniej precypitacja przebiegała, gdy roztwór zawierał najniższe stężenie glukozy. Wzrost stężenia badanych sacharydów skutkował skróceniem czasu precypitacji. Otrzymane cząstki CaCO3 były mieszaniną waterytu i kalcytu, a dodatek sacharydów spowodował zwiększenie zawartości kalcytu w produktach.
Authors (2)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 23 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
pages 65 - 66,
ISSN: 0368-0827 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2018
- Bibliographic description:
- Konopacka-Łyskawa D., Czaplicka N.: Strącanie cząstek węglanu wapnia w układzie gaz-ciecz w obecności wybranych sacharydów// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., iss. 3 (2018), s.65-66
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 181 times