Abstract
Niskokaloryczne lipidy strukturyzowane otrzymano na drodze przeestryfikowania właściwego oleju oliwkowego całkowicie uwodornionym wysokoerukowym olejem rzepakowym (TAG/SLHE) oraz na drodze acydolizy oleju oliwkowego kwasem behenowym (TAG/SLB). Reakcje były katalizowane Lipozyme RM IM. Tłuszcz (TAG/SLHE) charakteryzował się wysoką temperaturą topnienia - 45,5 st. C, natomiast tłuszcz (TAG/SLB) miał temperaturę topnienia 37,5 st.C i odpowiednią charakterystykę zawartości fazy stałej w funkcji temperatury. Tłuszcz ten może być stosowany w przemyśle cukierniczym, piekarniczym i do produkcji margaryn, miksów itp.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Tynek M., Ledóchowska E.: Structured triacylglicerols containing behenic acid: preparation and properties// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 87 times