Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety.

Abstract

W rozdziale wykazano sprzeczność pomiędzy szczytnymi celami Prawa Żywnościowego UE mającymi na celu absolutna ochronę zdrowia konsumenta a praktyką i wpływem wielkich organizacji przemysłowych skutkiem działań których, liczba dodatków do żywności z ok. 260 dozwolonych w RP przed wstąpieniem do UE wzrosła do ponad 330 wg aktów prawnych UE. Stosowanie dodatków do żywności ma przede wszystkim na celu przedłużenie okresu "shelf life" (przydatności do spożycia) np. przez dodatek dotychczas niedozwolonych w RP przeciwutleniaczy BHA (E 320) i BHT (E 321), bądź ułatwienie procesów technologicznych np. przez dodatek DMPS dimetylopolisiloksanu (E 900), substancji przeciwpianotwórczej, zapobiegającej m.in. pryskaniu tłuszczu przy smażeniu frytek.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział w książce - monografii autorskiej/podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Language:
English
Publication year:
2004
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 84 times

Recommended for you

Meta Tags