Wpływ kofermentacji odpadów rolno-spożywczych z osadami ściekowymi na produkcję biogazu oraz na skład frakcji ciekłej osadu przefermentowanego
Abstract
Samowystarczalność energetyczna jest aktualnym trendem w oczyszczalniach ścieków. Efekt ten można osiągnąć poprzez zwiększenie produkcji energii elektrycznej z biogazu oraz poprzez zmniejszenie zużycia energii na potrzeby procesów technologicznych. Jednym z pomysłów, zgodnym z koncepcją gospodarki cyrkularnej, jest wykorzystanie odpadów bogatych w materię organiczną jako kosubstratów w procesie fermentacji. Celem pracy było określenie wpływu kofermentacji odpadów na wielkość produkcji biogazu oraz stężenie azotu w odciekach z odwadniania masy pofermentacyjnej. Szczególną uwagę zwrócono na frakcje azotu organicznego. W badaniach wykorzystano trzy rodzaje substratów: osad wstępny, flotat i mieszankę warzyw. Wykazano, że substraty te przyczyniły się do wzrostu produkcji biogazu i zawartości metanu. W trakcie badań nie zaobserwowano zahamowania procesu fermentacji. W wyniku hydrolizy związków organicznych zawierających azot uzyskano znaczny wzrost frakcji rozpuszczonego azotu organicznego.
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (2021 Seidel-Przywecki)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach
- Published in:
-
Technologia Wody
pages 52 - 55,
ISSN: 2080-1467 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2021
- Bibliographic description:
- Wilińska-Lisowska A., Czerwionka K.: Wpływ kofermentacji odpadów rolno-spożywczych z osadami ściekowymi na produkcję biogazu oraz na skład frakcji ciekłej osadu przefermentowanego// Technologia Wody -,iss. 2(76) (2021), s.52-55
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 201 times
Recommended for you
Nitrogen speciation in wastewater treatment plant influents and effluents - the US and Polish case studies
- K. Pagilla,
- M. Urgun-Demirtas,
- K. Czerwionka
- + 1 authors