Zastosowania chromatografii wykluczania (GPC/SEC). Część II – Wykorzystanie GPC/SEC w rozdzielaniu tłuszczów i produktów ich konwersji – artykuł przeglądowy - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zastosowania chromatografii wykluczania (GPC/SEC). Część II – Wykorzystanie GPC/SEC w rozdzielaniu tłuszczów i produktów ich konwersji – artykuł przeglądowy

Abstract

Tłuszcze i produkty ich konwersji stanowią złożoną grupę związków organicznych, o różnorodnej i skomplikowanej strukturze. Istotnym problemem, zwłaszcza w rozdzielaniu szczegółowym tak złożonych i zróżnicowanych analitów na poszczególne indywidua chemiczne jest ogromna różnorodność budowy związków chemicznych przynależnych do poszczególnych klas lipidów. Z drugiej strony, poszczególne klasy lipidów wykazują charakterystyczne cechy pod względem swoich właściwości fizykochemicznych, w tym, pod względem oddziaływań sorpcyjnych, co umożliwia ich rozdzielanie grupowe. Uzyskanie właściwego rozdzielenia związków lipidowych na grupy warunkuje możliwość ich dalszego rozdzielania oraz prawidłową identyfikację poszczególnych związków chemicznych występujących w danej grupie. Niniejsza praca przeglądowa przedstawia współczesny stan wiedzy opisany w literaturze, dotyczący jednej z szeroko stosowanych technik wstępnego rozdzielenia grupowego tłuszczów oraz produktów ubocznych ich rafinacji lub konwersji, tj. chromatografii wykluczania (ang. GPC/SEC, Gel Permeation Chromatography/Size Exclusion Chromatography).

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1410 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-SA open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Camera Separatoria no. 7, pages 137 - 157,
ISSN: 2083-6392
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Kosińska J., Martysiak-Żurowska D., Kamiński M.: Zastosowania chromatografii wykluczania (GPC/SEC). Część II – Wykorzystanie GPC/SEC w rozdzielaniu tłuszczów i produktów ich konwersji – artykuł przeglądowy// Camera Separatoria. -Vol. 7., nr. 2 (2015), s.137-157
Bibliography: test
  1. E. Fahy, S. Subramaniam, H. A. Brown, Ch. K. Glass, A. H. Merrill, Jr., R. C. Murphy, Ch. R. H. Raetz, D. W. Russell, Y. Seyama, W. Shaw, T. Shimiz u, F. Spener, G. van Meer, M. S. VanNieuwenhze, S. H. open in new tab
  2. White, J. L. Witztum, E. A. Dennis, A comprehensive classification system for lipids , Journal of Lipid Research, 46 (2005) 839-861.
  3. J. Kowalska, A. Bzducha, D. Dereniaka, K. Kopańska, A. Nitek, Ocena autentyczności wybranyc h czek olad, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4(59) (2008) 74-79. Tekst dostępny 14.04.2016r. na stronie internetowej: http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2008,%204%2859%29/08_K owalska.pdf open in new tab
  4. H.-D. B elitz, W. Grosch, P. Schieberle, Lipids (chapter 3) in: Food Chemistry, 4th revised and extended edition, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg 2009. open in new tab
  5. R. Yuhas, K. Pramuk, E.L. Lien, Human milk fatty acid composition from nine countries varies most in DHA, Lipids 4(9) (2006) 851-858. open in new tab
  6. B. Drozdowski, Lipidy. W: Chemia żywności. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białk a. pod red. Z. E. Sikorski, WNT, Warszawa 2012.
  7. B. Bałasińska, M. Jank, G. Kulasek, Właściwości i rola wielonienasyconych k wasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne 85(9) (2010) 749-756.
  8. R. Korzeniowska-Ginter, E. Czarniecka-Skubina, Wyk . tłuszczów do prz ygotowania potraw smażonyc h w warunk ach domowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLV(3) (2012) 1117-1122.
  9. PN-E N 14105: 2012, Produk ty przet warzania olejów i tłuszczów. Estry metylowe k wasów tłuszczowyc h (FA ME). Oznaczanie z awartości wolnego i ogólnego glicerolu oraz mono-, di-i t riacylogliceroli, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2012.
  10. M. Berek, M. Dressler, M. Kubin, K. Marcinka, Chromatografia żelowa, PWN, Warszawa 1989. open in new tab
  11. M. Kamiński, Chromatografia żelowa w uk ładach lipofilowych i hydrofilowych. W: Praca zbiorowa pod redakcją M. Kamińskiego, Chromatografia cieczowa. Tekst dostępny 14.04.2016r. na stronie internetowej:http://www.pg. gda. pl/chem/Katedry/Inzynieria/images/data/mk/kniga/05 - chromatografia%20zelowa%20SEC% 20GP C.pdf
  12. G. Kiełbowicz, Zastosowanie hydrolizy enz ymatycznej do ustalania struk tury naturalnych fosfolipidów, praca doktorska, Wrocław 2012. Tekst dostępny 14.04.2016r. na stronie internetowej: http://www.dbc.wroc.pl/Content/17077/Kielbowicz_G_doktor_053_DB C.pdf?handler=pdf open in new tab
  13. R. Pawłowicz, B. Drozdowski, Analiza jak ościowa i ilościowa tłuszczów smażalniczych metodą HPSE C, Tłuszcze Jadalne 32(2-3) (1997) 71-80.
  14. A. I. Hopia, A.-M. Lampi, V. I. Piironen, L. E. T. Hyvönen, P. E. Koivistoinen, Application of high- performance size-exclusion chromatography to study t he autoxidation of unsaturated triac yloglycerols, Journal of the American Oil Chemists' Society 70(8) (1993) 779-784. open in new tab
  15. A. I. Hopia, V. I. Piironen, P. E. Koivistoinen, L. E. T. Hy vönen, Analysis of lipid classes by solid-phas e extraction and high-perf ormance size-exclusion chromatography, Journal of the American Oil Chemists' Society 69(8) (1992) 772-776. open in new tab
  16. ISO 18395:2008, Animal and vegetable fats and oils --Determination of monoacylglycerols, diacylglycerols, triacylglycerols and glycerol by high -performance size-exclusion chromatography (HPSEC), International Organization for Standardization, Switzerland, Geneva, 2005. open in new tab
  17. ISO 16931: 2009, Animal and veget able fats and oils --Determination of polymerized triacylglyc erols by high-performanc e size-exclusion chromatography (HPSEC), International Organization for Standardization, Switzerland, Geneva, 2009. open in new tab
  18. G. Márquez-Ruiz G, F. Holgado, M.C. García-Martínez, M.C. Dobarganes, A direct fast method to monitor lipid oxidation progress in model fatty acid methyl esters by high-performance size-exclusion chromatography, Journal of Chromatography A 1165 (2007) 122-127. open in new tab
  19. PN-E N ISO 16931, Oleje i tłuszcze roślinne oraz z wierz ęce. Oznaczanie zawartości spolimeryzowanyc h triacylogliceroli metodą wys ok osprawnej chromatografii sitowej (HPSEC), Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2003.
  20. R. Fillières, B. Benjelloun-Mlayah, M. Delmas, Ethanolysis of rapeseed oil: quantitation of ethyl esters, mono-, di-, and triglycerides and glycerol by high-performance size-exclusion chromat ography, Journal of the American Oil Chemists' Society 72(4) (1995) 427-432. open in new tab
  21. J. D. Caldwell, B. S. Cooke, M. K. Greer, High performance liquid chromatography-size exclusion chromat ography for rapid analysis of total polar compounds in used frying oils , Journal of the American Oil Chemists' Society 88 (2011) 1669-1674. open in new tab
  22. C. Cuesta, F.J. Sànchez-Muniz, C. Garrido-P olonio, S. López-Varela, R. Arroyo, Thermoxidative and hydrolytic changes in sunflower oil used in fryings with a fast turnover of fresh oil , Journal of the American Oil Chemists' Society 70(11) (1993) 1069-1073. open in new tab
  23. A. Romero, C. Cuesta, F. J. Sánchez-Muniz, Effect of replenishment during deep -fat frying of frozen foods in sunflower oil and high-oleic acid sunflower oil, Journal of the American Oil Chemists' Society 75(2) (1998) 161-167. open in new tab
  24. R. Arroy o, C. Cuesta, C. Garrido-Polonio, S. López-V arela, F.J. Sànc hez-Muniz, High performanc e size-exclusion chromatographic studies on polar components formed in sunflower oil used for frying , Journal of the American Oil Chemists' Society 69(6) (1992) 557-563. open in new tab
  25. F. J. Sánchez-Muniz, C. Cuesta, C. Garrido-P olonio, Sunflower oil used for frying: combination of column, gas and high-performance size-exclusion chromatography for its evaluation, Journal of the American Oil Chemists' Society 70(3) (1993) 235-240. open in new tab
  26. A. Romero, F. J. Sánchez-Muniz, C. Tulas ne, C. Cuesta, High-performance size-exclusion chromat ographic studies on a high-oleic acid s unflower oil during potat o frying, Journal of t he American Oil Chemists' Society 72(12) (1995) 1513-1517. open in new tab
  27. M. C. Dobarganes, M. C. Pérez-Camino, G. Márquez-Ruíz, High performance size exclusion chromat ography of polar compounds in heated and non -heated fats, Fat Science Technology 8 (1988) 308-310. open in new tab
  28. M. Tasioula-Margari, G. Márquez -Ruíz, M. C. Dobarganes, Fractionation of oligomeric triacyloglyc erides and the relation to rejection limits for used frying oils , Journal of the American Oil Chemists' Society 73(11) (1996) 1579-1584. open in new tab
  29. G. Márquez-Ruiz, M. Tasioula-Margari, M. C. Dobarganes, Quantitation and distribution of altered fatty acids in frying oils, Journal of the American Oil Chemists' Society 72(10) (1995) 1171-1176. open in new tab
  30. S. L. Hansen, W. E. Artz, Supercritical fluid fractionation of thermally oxidized canola oil, Journal of the American Oil Chemists' Society 71(6) (1994) 615-618. open in new tab
  31. S. L. Hansen, Michelle R. Myers, William E. Artz, Nonvolatile c omponents produced in triolein during deep-fat frying, Journal of the American Oil Chemists' Society 71(11) (1994) 1239-1243. open in new tab
  32. A. Singh, Sitosterol as an antioxidant in frying oils, Food Chemistry 137 (2013) 62-67. open in new tab
  33. M. Rudzinska, R. Przybylski, Y. Y. Zhao, J. M. Curtis, Sitosterol thermo-oxidative degradation leads to the formation of dimmers, trimers and oligomers: a study using combined size exclusion chromatography/mass spectrometry, Lipids 45 (2010) 549-558. open in new tab
  34. W. Schoenfelder, Det ermination of monoglycerides, diglycerides, triglycerides and glycerol in fats by means of gel permeation chromatography [C -VI 5b(02)], European Journal of Lipid Science and Technology 105 (2003) 45-48. open in new tab
  35. G. Márquez-Ruiz, M. Martín-Polvillo, M. C. Dobarganes, Quantitation of oxidized triglyceride monomers and dimers as an useful measurement for early and advanced stages of oxidation, Grasas y Aceites 47(1-2) (1996) 48-53. open in new tab
  36. G. Márquez -Ruiz, N. Jorge, M. Martín-Polvillo, M. C. Dobarganes, Rapid, quantitative determination of polar compounds in fats and oils by solid-phase extraction and size-exclusion chromatography using monostearin as internal standard, Journal of Chromatography A 749 (1996) 55-60. open in new tab
  37. Application compendium -Analysis of food by GPC/SEC, Agilent Technologies, dostępne 07.01.2016r na stronie: https://www.agilent.com/cs/library/applications/ApplicationCompendium_GP C_Food_5991-2029EN.pdf open in new tab
  38. J. P. Wolff, F. X. Mordret, A. Dieffenbacher, Determination of polymeriz ed triglycerides in oils and fats by high performance liquid chromatography, Results of a collaborative study and the standardized method, International Union of P ure and Applied Chemistry (IUPAC), Applied Chemistry Division Commission on oils, fats and derivatives, Pure and Applied Chemistry 63(8) (1991) 1163-1171. open in new tab
  39. J. C. Martin, M. C. Dobarganes, M. Nour, G. Marquez -Ruiz, W. W. Christie, F. Lavillonnière, J.L Sébédio, Effect of fatty acid positional distribution and triacylglycerol composition on l ipid by- products formation during heat treatment: I. polymer formation, Journal of the American Oil Chemists' Society 75(9) (1998) 1065-1071. open in new tab
  40. F. Caponio, T. Gomes, A. Pasqualone, C. Summo, Use of high performance size exclusion chromat ography analysis for the measurement of the degree of hydrolytic and oxidative degradation of the lipid fraction of biscuits, Food Chemistry 102 (2007) 232-236. open in new tab
  41. P. J. White, Y.-Ch. Wang, A high performance size-exclusion chromatographic method for evaluating heated oils, Journal of the American Oil Chemists' Society 63(7) (1986) 914-920. open in new tab
  42. C. N. Christopoulou, E. G. Perkins, High performanc e size exclusion chromatography of fatty acids, mono-, di-, and triglyceride mixtures, Journal of the American Oil Chemists' Society 63(5) 679-684. open in new tab
  43. C. N. Christopoulou, E. G. Perkins, High performance size exclusion chromatography of monomer, dimer and trimer mixtures, Journal of the American Oil Chemists' Society 66(9) (1989) 1338-1343. open in new tab
  44. T. Gomes, Oligopolymer, diglyceride and oxidized triglyceride contents as measures of olive oil qualit y, Journal of the American Oil Chemists' Society 69(12) (1992) 1219-1223. open in new tab
  45. F. Caponio, C. Summo, M. T. Bilancia, V. M. Paradiso, E. Sikorska, T. Gomes, High performance size- exclusion chromatography analysis of polar compounds applied to refined, mild deodorized, extra virgin olive oils and their blends: an approach to their differentiation, LW T -Food Science and Technology 44 (2011) 1726-1730. open in new tab
  46. R. Ap. Ferrari R., E. Schulte, W. Esteves, L. Brühl, K. D. Mukherjee, Minor constituents of vegetable oils during industrial processing, Journal of the American Oil Chemists' Society 73(5) (1996) 587-592.
  47. J. A. Rojo, E. G. Perkins, Cylic fatty acid monomer formation in frying fats. I. Determination and structural study, Journal of the American Oil Chemists' Society 64(3) (1987) 414-421. open in new tab
  48. U. Aulwum, J. Barthel, C. Gottschalk, G. Engelhardt, K. Meyer, J. Bauer, Application of a GP C-LC- MS/ MS Method for the Det ermination of 31 Mycotoxins in Edible Oils , The Application Notebook, 2009. Tekst dostępny 14.04.2016r. na stronie internetowej: http://www.chromatographyonline.com/application -gpc-lc-msms-met hod-determination-31-mycotoxins- edible-oils open in new tab
  49. A. Stołyhwo, Separacja i detek cja w chromat ografii cieczowej lipidów (rozprawa habilitacyjna), Politechnika Gdańska, Gdańsk, 1986.
  50. M. Kamiński, wyniki niepublikowanych badań własnych, the results of own unpublished studies.
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 177 times

Recommended for you

Meta Tags