Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn
Abstract
Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) pochodzenia morskiego może obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Jednakże wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodzinyn-3 i n-6 PUFA jest nadal kontrowersyjny. Uzyskane wyniki potwierdzają hipotezę o wpływie składu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodzin n-3 i n-6 w surowicy i w erytrocytach na wysokość ciśnienia tętniczego u zdrowych mężczyzn.
Authors (6)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Nadciśnienie Tętnicze
no. 6,
pages 187 - 193,
ISSN: 1428-5851 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2002
- Bibliographic description:
- Stołyhwo-Szpajer M., Bellwon J., Giecewicz J., Gofron K., Stołyhwo A., Rynkiewicz A.: Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn// Nadciśnienie Tętnicze. -Vol. 6., nr. 3 (2002), s.187-193
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 134 times
Recommended for you
Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2
- J. Bellwon,
- M. Gofron,
- W. Sobiczewski
- + 3 authors
2005