dr inż. Emilia Cybulska
Employment
Publications
Filters
total: 6
Catalog Publications
Year 2007
-
The mechanism of overcoming multidrug resistance (MDR) of fungi by amphotericin B and its derivatives
PublicationPrzeprowadzono badania porównawcze w celu określenia aktywności i cytotoksyczności amfoterycyny B (AmB) i jej pochodnych wobec standardowego szczepu S. cerevisiae i jego transformantów zawierających geny C. albicans kodujące białka oporności wielolekowej (MDR) typu ABC i MFS. Pochodne AmB: amid 3-dimetyloaminopropylowy amfoterycyny B oraz ester metylowy N-metylo-N-D-fruktopiranozylo-amfoterycyny B wykazały efekt fungistatyczny...
Year 2004
-
Amphotericin B derivatives: novel strategy for the development of non-toxic, broad spectrum, fungicidal and overcoming multidrug resistance antifungal agents.
PublicationZaprezentowano porównawczą charakterystykę działania amfoterycyny B (AmB) oraz jej pochodnych o różnym stopniu selektywnej toksyczności na szczepy grzybów reperezentujących różne mechanizmy oporności. Były to mutanty C. albicans posiadające defekt w szlaku biosyntezy ergosterolu oraz wielolekooporne szczepy S. cerevisiae wyposażone w pompy eksportujące typu ABC i MFS. Badania obejmowały: 1)porównanie aktywności przeciwgrzybowej...
-
Studies of the effects of antifungal cationic derivatives of amphotericin B on human erythrocytes.
PublicationBadano nową grupę kationowych pochodnych amfoterycyny B pod kątem zależności pomiędzy ich zdolnością do asocjacji i selektywną toksycznością. We wszystkich przypadkach stosowano amfoterycynę B jako związek odniesienia. Jako miarę efektu toksycznego in vitro badanych związków stosowano wypływ wewnątrzkomórkowego potasu oraz hemolizę. Miarą aktywności przeciwgrzybowej był MIC i utrata potasu wewnatrzkomórkowego. Do oceny stopnia...
Year 2002
-
Facilitated diffusion of glucosamine-6-phosphate synthase inhibitors enhances their antifungal activity
PublicationKwas N-3(4-metoksyfumaroilo)-L-2,3-diaminopropanowy (FMDP) i 2-amino-2-deo-ksy-D-glucitolo-6-fosforan (ADGP) są silnymi inhibitorami syntazy glukoza-mino-6-fosforanu, istotnego enzymu grzybowego, jednak ich aktywność przeciwgrzybowa jest słaba, ze względu na powolną penetrację tych związków przez błonę cytoplazmatyczną. W tej pracy badaliśmy możliwość poprawy działania przeciwgrzybowego ADGP i FMDP poprzez zwiększenie ich własności...
-
Water and food quality
PublicationRozdział zawiera opis podstawowych właściwości fizykochemicznych wody, rolęwody jako składnika żywności, wymagania odnośnie wody stosowanej w przemyśleżywnościowym, charakterystykę wody odpadowej, ścieków i ich neutralizację.
-
Woda jako składnik żywności
PublicationW rozdziale opisane są: podstawowe właściwości fizykochemiczne wynikająceze struktury cząsteczki wody; właściwości wody jako rozpuszczalnika; wpływzawartości wody na właściwości żywności; charakterystyka wody pitnej i ście-ków z przetwórstwa spożywczego.
seen 583 times