Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego - Journal - Bridge of Knowledge

Search

Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego

Technological Progress In Food Processing

ISSN:

0867-793X

Publisher:

Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie

Disciplines
(Field of Science):

  • food and nutrition technology (Agricultural sciences)

Ministry points: Help

Ministry points - current year
Year Points List
Year 2024 20 Ministry scored journals list 2024
Ministry points - previous years
Year Points List
2024 20 Ministry scored journals list 2024
2023 40 Ministry Scored Journals List
2022 20 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2021 20 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2020 20 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2019 20 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2018 6 B
2017 6 B
2016 6 B
2015 6 B
2014 5 B
2013 4 B
2012 5 B
2011 5 B
2010 6 B

Model:

Open Access

Impact Factor:

n/a

Filters

total: 4

  • Category
  • Year

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Journals

Year 2010
  • Mechanizmy segregacji materiałów ziarnistych

    W przemyśle spożywczym często stosujemy materiały sypkie (ziarna zbóż, produkty ich przemiału, cukier, dodatki smakowe, granulaty itp.). Prowadzonym operacjom stale towarzyszy segregacja utrudniając właściwe przetwarzanie. Poznanie mechanizmów segregacji staje się koniecznością. Omówiono istotę segregacji i podstawowe jej mechanizmy. Wiedza ta jest niezbędna do świadomego wpływania na zachowanie się zróżnicowanego materiału sypkiego.

  • Możliwości zmniejszania segregacji

    Przemysł spożywczy obok przemysłu chemicznego i farmaceutycznego, jest największym producentem i przetwórcą materiałów sypkich. Procesowi przetwarzania tych materiałów stale towarzyszy segregacja. Poznanie czynników wpływających na segregację umożliwia podjęcie działań minimalizujących jej skutki. W każdym rodzaju segregacji najefektywniejszą metodą minimalizowania segregacji jest ujednorodnienie materiału. Istnieją też metody...

Year 2003
Year 2002

seen 1011 times