Maria Szpakowska - Biographical note - Bridge of Knowledge

Search

Profile photo: prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska

prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska

Employment

Biography

Prof. dr hab. inż. Maria Jolanta Szpakowska jest absolwentką Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, na którym uzyskała stopnie i tytuły naukowe. W latach 1969–1995 pracowała w Zakładzie Chemii Fizycznej a w latach 1995 – 2022 na Wydziale Zarządzania i Ekonomii (WZiE). Pełniła kolejno funkcję kierownika Pracowni, Zakładu Towaroznawstwa a następnie Katedry Zarządzania Jakością i Towaroznawstwa. W latach 2008-2010 była prodziekanem ds. Nauki na WZiE. W latach 2010-2018 była kierownikiem Studiów Doktoranckich na WZiE i członkiem Zespołu ds. Studiów Doktoranckich, ds. Nagród Dydaktycznych. W latach 2012-2016 była członkiem Senatu PG.

Profesor jest autorką/współautorką około 300 prac naukowych, w tym 70 w czasopismach
z listy JCR, kilkudziesięciu w innych recenzowanych czasopismach. 22 to prace o charakterze monograficznym, 39 to książki, podręczniki i materiały dydaktyczne.

Wykładała na Uniwersytecie Narodowym w Jokohamie w Japonii oraz na Letniej Szkole
w Grecji. Współpracowała naukowo z wiodącymi ośrodkami krajowymi  (np. Instytut Fizyki Molekularnej PAN w Poznaniu) i zagranicznymi  (np.  Catholique Universite de Louvain
Belgium).

Jest członkiem Komisji Nauk Towaroznawczych-Nauk o Jakości PAN i skarbnikiem Oddziału Gdańsk Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego.

Została wyróżniona między innymi: Złotym Krzyżem Zasługi (2001), Medalem Edukacji Narodowej (2006), odznaką honorową SITPChem (1981), Złotą Odznaką Naczelnej Organizacji Technicznej (1996), medalem im. prof. Wojciecha Świętosławskiego (2002), medalem 75-lecia NOT (2022). Otrzymała34 nagrody Rektora PG oraz w 2023 roku Nagrodę Ministra Edukacji i Nauki za Całokształt Dorobku.

Zainteresowania naukowe

  • Mechanizm działania oscylatorów z membraną ciekłą do rozpoznawania substancji smakowych,
  • Potencjometryczne sensory smaku z membraną ciekłą do oceny jakości ciekłych produktów spożywczych;
  • Badania satysfakcji konsumentów z wybranych produktów.

seen 3329 times