Comparison of the chemopreventive potential of different varieties of selected edible fruits - Project - Bridge of Knowledge

Search

Comparison of the chemopreventive potential of different varieties of selected edible fruits

Celem projektu jest porównanie potencjału chemoprewencyjnego odmian owoców jadalnych zawierających fitozwiązki o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym. Do badań wykorzystane zostaną pary owoców należących do tego samego gatunku, ale różniących się zasadniczo zawartością antocyjanów, zaliczanych do związków o wysokim potencjale biologicznym. Będą to następujące rośliny jadalne: malina żółta i czerwona, winogrona białe i czerwone, morwa biała i czarna, porzeczka biała, czerwona i czarna oraz mirabelka żółta i czerwona. Przewidywana jest ocena następujących parametrów: skład i zawartość bioaktywnych związków, aktywność przeciwutleniająca, aktywność biologiczna w stosunku do komórek rakowych. Na podstawie wyników tych badań oraz porównań z dostępnymi danymi literaturowymi dla wyizolowanych substancji, dla badanych próbek roślinnych będzie można wyciągnąć wnioski, czy i w jakim stopniu metabolom decyduje o zdrowotnym działaniu uznawanych za obiecujące w chemoprewencji fitozwiązków. Ma to bardzo ważne znaczenie tak dla formułowania rekomendacji żywieniowych, jak i w projektowaniu żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety cieszących się rosnącą popularnością wśród konsumentów.

Details

Project's acronym:
AntoChemPrev
Financial Program Name:
PRELUDIUM
Organization:
Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
Agreement:
z dnia 2015-08-05
Realisation period:
2015-08-05 - 2017-08-04
Project manager:
dr inż. Izabela Koss-Mikołajczyk
Realised in:
Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
Request type:
National Research Programmes
Domestic:
Domestic project
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 135 times