Ensuring the Integrity of the European food chain - Project - Bridge of Knowledge

Search

Ensuring the Integrity of the European food chain

W ramach tego projektu konsorcyjnego przeprowadzona zostanie analiza składników białkowych złożonych produktów spożywczych z zastosowaniem różnych metod spektrometrii mas. Celem projektu jest określenie możliwości wykrywania swoistych znaczników peptydowych, które mogą być wykorzystane do badania autentyczności składników produktów spożywczych na poziomie konsumenta lub w celu ochrony marki handlowej produktów. Założeniem proponowanego programu badań jest to, że możliwość szczegółowego definiowania i detekcji profili białkowych określonych składników produktów spożywczych daje możliwość weryfikowania autentyczności tych składników w finalnej wersji produktów udostępnianych dla konsumentów (takich jak np.: wyroby mięsne, nabiałowe, koncentraty warzywne, czy też produkty zawierające wszystkie te grupy, np. pizza lub lazania). Badania prowadzone będą przez konsorcjum obejmujące Institute of Food Research (Norwich, Wielka Brytania; koordynator projektu), Politechnikę Gdańską (PG, Wydział Chemiczny; partner) oraz Institute of Food Chemistry (Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Niemcy; partner). Daje to możliwość pracy naukowcom z PG z wiodącymi, europejskimi ośrodkami naukowymi w dziedzinie chemii i analizy żywności, przy realizacji projektu, którego tematyka uznawana jest obecnie przez Komisję Europejska za priorytetową.

Details

Project's acronym:
FOODINTEGRITY
Financial Program Name:
Framework Programme 7
Organization:
Komisja Europejska
Agreement:
613688 z dnia 2016-03-27
Realisation period:
2016-03-01 - 2018-12-31
Research team leader:
dr hab. inż. Adam Macierzanka
Realised in:
Department of Colloid and Lipid Science
External institutions
participating in project:
  • POLITECNICO DI TORINO (Italy)
  • PANSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PANSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY (Poland)
  • NOFIMA AS (Norway)
  • JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION (Belgium)
  • THE QUEEN'S UNIVERSITY OF BELFAST (United Kingdom)
  • ISOLAB GMBH LABORATORIUM FUR STABIL-ISOTOPENANALYTIK (Germany)
  • EUTEMA GMBH (Austria)
  • ECOCERT SA (France)
  • THE SECRETARY OF STATE FOR ENVIRONMENT, FOOD AND RURAL AFFAIRS (United Kingdom)
  • FORSCHUNGSINSTITUT FUR BIOLOGISCHENLANDBAU STIFTUNG (Switzerland)
  • CONSORZIO ITALBIOTEC (United Kingdom)
  • ORGANIC SERVICES GMBH (Germany)
  • THE SCOTCH WISKY RESEARCH INSTITUTE (United Kingdom)
  • AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DEINVESTIGACIONES CIENTIFICAS (Spain)
  • UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM UTRECHT (Netherlands)
  • TEAGASC - AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY (Ireland)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA (Italy)
  • VYSOKA SKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKA V PRAZE (Czechia)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PARMA (Italy)
  • UNIVERSITY COLLEGE LONDON (United Kingdom)
  • MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE Y MEDIO RURAL Y MARINO (Spain)
  • UNIVERSITY OF NEWCASTLE UPON TYNE (United Kingdom)
  • NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR TOEGEPAST NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TNO (Netherlands)
  • FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS FAO (Italy)
  • UNIVERSITAET STUTTGART (Germany)
  • IBERICO DE BELLOTA SA (Spain)
  • MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER WISSENSCHAFTEN EV (Germany)
  • FUNDACION AZTI - AZTI FUNDAZIOA (Spain)
  • CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS (CONICET) (Argentina)
  • UNIVERSIDAD DE CORDOBA (Spain)
  • ICETA - Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares (Portugal)
  • CENTRE WALLON DE RECHERCHES AGRONOMIQUES (Belgium)
  • SPIRITSEUROPE AISBL (Belgium)
  • UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (Ireland)
  • D.D. WILLIAMSON (U.K.) LIMITED (United Kingdom)
  • MATIS OHF (Iceland)
  • AB AGRI LIMITED (United Kingdom)
  • BARILLA G. E R. FRATELLI SPA (Italy)
  • FONDAZIONE EDMUND MACH (Italy)
  • KOBENHAVNS UNIVERSITET (Denmark)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DEL PIEMONTE ORIENTALE AMEDEO AVOGADRO (Italy)
  • DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET (Denmark)
  • STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (Netherlands)
  • AGROISOLAB GMBH (Germany)
  • OCEAN OPTICS BV (Netherlands)
  • CHELAB SRL (Italy)
  • Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte Liguria e Valle d'Aosta (Italy)
  • EUROFINS ANALYTICS FRANCE SAS (France)
  • BUNDESINSTITUT FUER RISIKOBEWERTUNG (Germany)
  • THE UNIVERSITY OF SALFORD (United Kingdom)
  • CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE (Italy)
  • SOLTUB TRADE AND SERVICE PROVIDING LIMITED LIABILTY (Hungary)
  • FUNDACAO DA FACULDADE DE CIENCIAS DA UNIVERSIDADE DE LISBOA FP (Portugal)
  • Eutema Technology Management GmbH & Co KG (Austria)
  • UNIVERSITEIT GENT (Belgium)
  • UNIVERSIDAD DE CASTILLA - LA MANCHA (Spain)
  • THERMO FISHER SCIENTIFIC GMBH (Germany)
  • CHINA NATIONAL RESEARCH INSTITUTE OF FOOD AND FERMENTATION INDUSTRIES SOE (China)
  • INSTITUTE OF FOOD RESEARCH (United Kingdom)
  • FOOD FORENSIC LIMITED (United Kingdom)
Project's value:
11 911 322.28 EUR
Request type:
International Research Programmes
Domestic:
International project
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 222 times