Abstract
Pestycydy oraz anality z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB), można znaleźć w żywności w niewielkich stężeniach, jednak ich zdolność do kumulacji i toksyczność powodują konieczność oznaczanie tych związków w żywności. Analiza próbek żywności pod kątem obecności pestycydów i analitów z grupy PCB przysparza wiele trudności ze względu na specyfikę przygotowania próbki w oparciu o wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednoczesnym dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Wszystkie etapy procedury analitycznej, na którą składają się: pobranie i przygotowanie próbki, ekstrakcja analitów z matrycy, oczyszczanie ekstraktów i oznaczenie końcowe, są bardzo istotne, a dokładność i prawidłowość ich wykonania ma decydujący wpływ na wynik końcowy.
Citations
-
1 1 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 3 0
Scopus
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
FOOD CHEMISTRY
no. 108,
pages 669 - 680,
ISSN: 0308-8146 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Beyer A., Biziuk M.: Applications of sample preparation techniques in the analysis of pesticides and PCBS in food// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 108., nr. nr 2 (2008), s.669-680
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodchem.2007.11.024
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 143 times
Recommended for you
Solid phase extraction technique - trends, opportunities and applications
- A. Żwir-Ferenc,
- M. Biziuk
Organohalogen compounds in the environment.
- A. Zaleska-Medynska,
- M. Dudzińska,
- A. Rosińska
- + 1 authors