Abstrakt
Pestycydy oraz anality z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB), można znaleźć w żywności w niewielkich stężeniach, jednak ich zdolność do kumulacji i toksyczność powodują konieczność oznaczanie tych związków w żywności. Analiza próbek żywności pod kątem obecności pestycydów i analitów z grupy PCB przysparza wiele trudności ze względu na specyfikę przygotowania próbki w oparciu o wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednoczesnym dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Wszystkie etapy procedury analitycznej, na którą składają się: pobranie i przygotowanie próbki, ekstrakcja analitów z matrycy, oczyszczanie ekstraktów i oznaczenie końcowe, są bardzo istotne, a dokładność i prawidłowość ich wykonania ma decydujący wpływ na wynik końcowy.
Cytowania
-
1 1 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 3 0
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 108,
strony 669 - 680,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Beyer A., Biziuk M.: Applications of sample preparation techniques in the analysis of pesticides and PCBS in food// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 108., nr. nr 2 (2008), s.669-680
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2007.11.024
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 150 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Solid phase extraction technique - trends, opportunities and applications
- A. Żwir-Ferenc,
- M. Biziuk
Organohalogen compounds in the environment.
- A. Zaleska-Medynska,
- M. Dudzińska,
- A. Rosińska
- + 1 autorów