Abstract
Przedstwiono badania nad 5-kanałowym sensorem smaku kwasnego, zbudowanym z elektrod z membranami polimerowo - lipidowymi zawierającymi odpowiednie lipidy. Stwierdzono, że sensor ten jest bardzo czuły na zmainy stężenia kwasu cytrynowego, natomiast wykazuje nieco gorszą czułosc na obecnosć kwasu octowego. Stwirdzono dobrą trwałosć membran oraz powtarzalnośc otrzymanych wyników. Wydaje się, że badane układy mogą byc wykorzystane przy budowie potencometrycznych sensorów smaku.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Szwacki J.: Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 99 times