Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku

Abstract

Przedstwiono badania nad 5-kanałowym sensorem smaku kwasnego, zbudowanym z elektrod z membranami polimerowo - lipidowymi zawierającymi odpowiednie lipidy. Stwierdzono, że sensor ten jest bardzo czuły na zmainy stężenia kwasu cytrynowego, natomiast wykazuje nieco gorszą czułosc na obecnosć kwasu octowego. Stwirdzono dobrą trwałosć membran oraz powtarzalnośc otrzymanych wyników. Wydaje się, że badane układy mogą byc wykorzystane przy budowie potencometrycznych sensorów smaku.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Szpakowska M., Szwacki J.: Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku// . -., (2005),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 99 times

Recommended for you

Meta Tags