Białka aktywne biologicznie obecne w soku pokrochmalnianym - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Białka aktywne biologicznie obecne w soku pokrochmalnianym

Abstract

Podczas przetwarzania 1 tony ziemniaków na skrobię powstaje od 5 do 12 m3 odpadów ciekłych, które zawierają 300-410 g białek na 1 kg suchej masy. Trzy główne grupy białek to: białka typu patatyny, inhibitory proteaz o charakterze zasadowym, grupa białek złożonych o wielkości 22 kDa. Białka te mogą zostać wyizolowane z soku pokrochmalnianego w formie natywnej, a następnie wykorzystane jako: środki ochrony roślin, dodatki do żywności hamujące zmiany enzymatyczne, suplementy diety, substancje aktywne w farmaceutykach i środki pianotwórcze

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Ziemniak Polski pages 55 - 59,
ISSN: 1425-4263
Language:
Polish
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Markiewicz M., Barnyk A.: Białka aktywne biologicznie obecne w soku pokrochmalnianym// Ziemniak Polski. -., nr. nr 2 (2010), s.55-59
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 202 times

Recommended for you

Meta Tags