Abstract
Podczas przetwarzania 1 tony ziemniaków na skrobię powstaje od 5 do 12 m3 odpadów ciekłych, które zawierają 300-410 g białek na 1 kg suchej masy. Trzy główne grupy białek to: białka typu patatyny, inhibitory proteaz o charakterze zasadowym, grupa białek złożonych o wielkości 22 kDa. Białka te mogą zostać wyizolowane z soku pokrochmalnianego w formie natywnej, a następnie wykorzystane jako: środki ochrony roślin, dodatki do żywności hamujące zmiany enzymatyczne, suplementy diety, substancje aktywne w farmaceutykach i środki pianotwórcze
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Ziemniak Polski
pages 55 - 59,
ISSN: 1425-4263 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Markiewicz M., Barnyk A.: Białka aktywne biologicznie obecne w soku pokrochmalnianym// Ziemniak Polski. -., nr. nr 2 (2010), s.55-59
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 202 times