Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities
Abstract
Badania epidemiologiczne wskazują, że wraz z zwiększeniem spożywania kapusty maleje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Mechanizmy przeciwrakotwórczego działania nie są do końca wyjaśnione, jednak wiele badań przeprowadzonych z wykorzystaniem zwierząt i ludzi sugeruje, że substancje występujące w tych roślinach, szczególnie izotiocyjaniany (ITC) modulują aktywność enzymów I i II fazy. Aktywność przeciwutleniająca jest innym mechanizmem biologicznego działania fitozwiązków zawartych w kapuście. Zarówno zawartość ITC, jak i aktywność przeciwutleniająca mogą zależeć od warunków uprawy, takich jak miejsce uprawy pod względem ekologicznym, zabiegi agrotechniczne, nasłonecznienie czy atak szkodników. Zbadanie wpływu warunków uprawy na aktywność przeciwutleniającą i zawartość ITC może pozwolić na zdefiniowanie korzystnego dla zdrowia produktu końcowego. W tym celu do pomiaru aktyności przeciwutleniącej soków z kapusty świeżej i kiszonej pochodzącej z różnych upraw wykorzystano trzy testy spektrofotometryczne - ABTS, DPPH i Folin-Ciocalteu. Natomiast do oznaczenia zawartości ITC wykorzystano metodę Zhanga. Różne warunki uprawy kapusty zdecydowanie wpływają na aktywność przeciwutleniającą i wydają się nie wpływać na zawartość ITC.
Authors (6)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
PLANTA MEDICA
no. 74,
ISSN: 0032-0943 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Śmiechowska A., Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Szumska A., Kawecka A., Namieśnik J.: Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities// PLANTA MEDICA. -Vol. 74., nr. nr 9 (2008),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 131 times
Recommended for you
The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines
- A. Śmiechowska,
- A. Piasek,
- K. Czapiewska
- + 3 authors
The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
- H. Szaefer,
- B. Licznerska,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 authors