Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities

Abstract

Badania epidemiologiczne wskazują, że wraz z zwiększeniem spożywania kapusty maleje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Mechanizmy przeciwrakotwórczego działania nie są do końca wyjaśnione, jednak wiele badań przeprowadzonych z wykorzystaniem zwierząt i ludzi sugeruje, że substancje występujące w tych roślinach, szczególnie izotiocyjaniany (ITC) modulują aktywność enzymów I i II fazy. Aktywność przeciwutleniająca jest innym mechanizmem biologicznego działania fitozwiązków zawartych w kapuście. Zarówno zawartość ITC, jak i aktywność przeciwutleniająca mogą zależeć od warunków uprawy, takich jak miejsce uprawy pod względem ekologicznym, zabiegi agrotechniczne, nasłonecznienie czy atak szkodników. Zbadanie wpływu warunków uprawy na aktywność przeciwutleniającą i zawartość ITC może pozwolić na zdefiniowanie korzystnego dla zdrowia produktu końcowego. W tym celu do pomiaru aktyności przeciwutleniącej soków z kapusty świeżej i kiszonej pochodzącej z różnych upraw wykorzystano trzy testy spektrofotometryczne - ABTS, DPPH i Folin-Ciocalteu. Natomiast do oznaczenia zawartości ITC wykorzystano metodę Zhanga. Różne warunki uprawy kapusty zdecydowanie wpływają na aktywność przeciwutleniającą i wydają się nie wpływać na zawartość ITC.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
PLANTA MEDICA no. 74,
ISSN: 0032-0943
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Śmiechowska A., Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Szumska A., Kawecka A., Namieśnik J.: Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities// PLANTA MEDICA. -Vol. 74., nr. nr 9 (2008),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 90 times

Recommended for you

Meta Tags