Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction. Oznaczanie związków karbonylowych w napojach alkoholowych z użyciem chromatografii gazowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej
Abstract
W pracy przedstawiono badania nad opracowaniem procedury oznaczania związków karbonylowych z użyciem mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej w wersji analizy fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME), chromatografii gazowej z detekcją wychwytu elektronów(GC-ECD) oraz derywatyzacji pentafluorobenzylohydroksyloaminą (PFBHA). Opisano wpływ parametrów: temperatury, mieszania, czasu ekspozycji włókna, dodatku soli, stężenia alkoholu. Opracowaną procedurę wykorzystano do analizy próbek alkoholi dostępnych w handlu.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language:
- English
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Wardencki W., Sowiński P., Curyło J., Namieśnik J.: Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction. Oznaczanie związków karbonylowych w napojach alkoholowych z użyciem chromatografii gazowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 92 times