Abstract
W pracy zostały przedstawione wyniki analizy wybranych związków karbonylowych w wódkach czystych z wykorzystaniem procedury HS-SPME/GC-ECD poprzedzonej derywatyzacją aldehydów za pomocą odczynnika PFBHA. Przeprowadzone badania wykazały, że obecność 2,3-pentanodionu i 2-butenalu skutkuje pogorszeniem jakości analizowanych wódek.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- 14th International Symposium of Students and Young Mechanical Engineers :''Advances in Chemical and Mechanical Engineering''.- Vol. 1/2, Gdansk, 5th-7th May 2011
- Language:
- English
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Biernacka P., Chmiel T., Dymerski T.: Determination of some off-flavors for vodka quality assessment// 14th International Symposium of Students and Young Mechanical Engineers :''Advances in Chemical and Mechanical Engineering''.- Vol. 1/2, Gdansk, 5th-7th May 2011/ ed. ed. C. Fijało. - Faculty Mechanical Engineering, Chemical Faculty Gdansk University of Technology. Gdańsk: , 2011,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 108 times