Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych

Abstract

Uciążliwość odorowa jest rozległym problemem związanym zarówno z tematyką ochrony środowiska jak i zdrowia ludzkiego. Znaczną część źródeł emisji odorów do powietrza stanowi sektor spożywczy. Jednym ze źródeł jest szeroko pojęte przetwórstwo olejowe, na które składa się proces produkcji przemysłowej oraz domowe przetwarzanie. W niniejszym artykule omówione zostały poszczególne procesy produkcji olejów roślinnych ze szczególnym uwzględnieniem związków lotnych odpowiadających za wytwarzanie przykrego zapachu emitowanego do powietrza zewnętrznego z zakładu produkcyjnego. Przedstawiony został także aspekt zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego związkami lotnymi powodującymi nieprzyjemny zapach, powstałymi podczas procesu utleniania olejów w trakcie np, przetwarzania termicznego.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Jakość powietrza - wpływ na środowisko strony 85 - 91
Language:
Polish
Publication year:
2013
Bibliographic description:
Marcinkowska R.: Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych// Jakość powietrza - wpływ na środowisko/ ed. red. W. Wardencki Gdańsk: Politechnika Gdańska, 2013, s.85-91
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 147 times

Recommended for you

Meta Tags