Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych

Abstrakt

Uciążliwość odorowa jest rozległym problemem związanym zarówno z tematyką ochrony środowiska jak i zdrowia ludzkiego. Znaczną część źródeł emisji odorów do powietrza stanowi sektor spożywczy. Jednym ze źródeł jest szeroko pojęte przetwórstwo olejowe, na które składa się proces produkcji przemysłowej oraz domowe przetwarzanie. W niniejszym artykule omówione zostały poszczególne procesy produkcji olejów roślinnych ze szczególnym uwzględnieniem związków lotnych odpowiadających za wytwarzanie przykrego zapachu emitowanego do powietrza zewnętrznego z zakładu produkcyjnego. Przedstawiony został także aspekt zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego związkami lotnymi powodującymi nieprzyjemny zapach, powstałymi podczas procesu utleniania olejów w trakcie np, przetwarzania termicznego.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Jakość powietrza - wpływ na środowisko strony 85 - 91
Język:
polski
Rok wydania:
2013
Opis bibliograficzny:
Marcinkowska R.: Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych// Jakość powietrza - wpływ na środowisko/ ed. red. W. Wardencki Gdańsk: Politechnika Gdańska, 2013, s.85-91
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 106 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi