Abstrakt
Produkcję aminokwasów na skalę przemysłową uruchomiono na początku XX wieku. Obecnie w skali światowej wytwarza się ich prawie 2 mln ton rocznie. Początkowo aminokwasy otrzymywano z hydrolizatów białkowych. Obecnie na drodze syntezy chemicznej otrzymuje się glicynę i DL-metioninę. L-Tryptofan i kwas L-asparaginowy wytwarza się za pomocą enzymów bakteryjnych z prostych substratów. Najpopularniejszą metodą produkcji aminokwasów jest jednak fermentacja. Służy ona między innymi do otrzymywania L-lizyny, kwasu L-glutaminowego, L-treoniny i L-fenyloalaniny. W artykule omówiono przemysłowe procesy produkcji najpopularniejszych aminokwasów i ich zastosowanie.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Kołodziejczyk A.: Przemysłowa produkcja aminokwasów// . -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 1160 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Materiały zmiennofazowe dostępne na rynku. Właściwości i zastosowanie
- A. Melcer,
- E. Klugmann-Radziemska,
- W. Lewandowski
- + 1 autorów