Abstract
Trehaloza jest disacharydem naturalnego pochodzenia zbudowanym z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,1 glikozydowym. Cukier ten charakteryzuje się dużą zdolnością do stabilizowania białek i membran biologicznych podczas zamrażania i odwadniania komórek i w związku z tym zabezpiecza je przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska. Stwarza to także omówione w artykule duże możliwości zastosowania trehalozy w medycynie, weterynarii, farmacji i przetwa-rzaniu żywności.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Zdziebło A., Synowiecki J.: Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 172 times
Recommended for you
In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
- Y. Park,
- S. Jung,
- S. Kang
- + 6 authors
2006