Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions
Abstract
W pracy określono wpływ anionów z szeregu Hofmeistera na agregację micelarną wodnych roztworów chlorku 1-decylo-3-metyloimidazoliowego. Pod uwagę wzięto dwa czynniki - rodzaj anionu oraz siłę jonową. Wykazano, że dodatek zastosowanych soli skutkuje obniżaniem krytycznego stężenia micelizacji związku z siłą zgodną z trendem opisanym szeregiem Hofmeistera. Dodatek elektrolitu powoduje obniżenie wartości entalpii micelizacji i przejście od procesu endotermicznego dla czystej cieczy jonowej do procesu egzotermicznego w obecności soli
Citations
-
5 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5 0
Scopus
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE
no. 362,
pages 415 - 422,
ISSN: 0021-9797 - Language:
- English
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Łuczak J., Markiewicz M., Thoming J., Hupka J., Jungnickel C.: Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions// JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE. -Vol. 362, nr. iss. 2 (2011), s.415-422
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.jcis.2011.06.058
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 138 times
Recommended for you
Predicting the critical micelle concentration of aqueous solutions of ionic liquids and other ionic surfactants
- U. Preiss,
- C. Jungnickel,
- J. Thoming
- + 4 authors
2009