Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions
Abstrakt
W pracy określono wpływ anionów z szeregu Hofmeistera na agregację micelarną wodnych roztworów chlorku 1-decylo-3-metyloimidazoliowego. Pod uwagę wzięto dwa czynniki - rodzaj anionu oraz siłę jonową. Wykazano, że dodatek zastosowanych soli skutkuje obniżaniem krytycznego stężenia micelizacji związku z siłą zgodną z trendem opisanym szeregiem Hofmeistera. Dodatek elektrolitu powoduje obniżenie wartości entalpii micelizacji i przejście od procesu endotermicznego dla czystej cieczy jonowej do procesu egzotermicznego w obecności soli
Cytowania
-
5 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5 0
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE
nr 362,
strony 415 - 422,
ISSN: 0021-9797 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Łuczak J., Markiewicz M., Thoming J., Hupka J., Jungnickel C.: Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions// JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE. -Vol. 362, nr. iss. 2 (2011), s.415-422
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.jcis.2011.06.058
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 138 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Predicting the critical micelle concentration of aqueous solutions of ionic liquids and other ionic surfactants
- U. Preiss,
- C. Jungnickel,
- J. Thoming
- + 4 autorów