Abstract
Rozdział zawiera definicję i klasyfikację lipidów, charakterystykę kwasów tłuszczowych, acylogliceroli, glicerofosfolipidów, sfingolipidów, alkoholi lipidowych i węglowodorów. Omówione zostały również reakcje kwasów tłuszczowych i acylogliceroli oraz podstawowe problemy analizy lipidów.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione strony 73 - 144
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Drozdowski B.: Lipidy. Rozdział 3// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo Techniczne, 2007, s.73-144
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 773 times
Recommended for you
A study to identify olfactory markers of fear in rats and humans
- R. Hauser,
- M. Wiergowski,
- G. Kernbach-Wighton
- + 2 authors
2011