Abstrakt
Rozdział zawiera definicję i klasyfikację lipidów, charakterystykę kwasów tłuszczowych, acylogliceroli, glicerofosfolipidów, sfingolipidów, alkoholi lipidowych i węglowodorów. Omówione zostały również reakcje kwasów tłuszczowych i acylogliceroli oraz podstawowe problemy analizy lipidów.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione strony 73 - 144
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Drozdowski B.: Lipidy. Rozdział 3// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo Techniczne, 2007, s.73-144
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 773 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
A study to identify olfactory markers of fear in rats and humans
- R. Hauser,
- M. Wiergowski,
- G. Kernbach-Wighton
- + 2 autorów
2011