Modyfikacja właściwości fizykochemicznych triacylogliceroli na drodze enzymatycznego przeestryfikowania.
Abstract
Przeestryfikowano mieszaniny oleju rzepakowego i łoju wołowego (4:6w/w). Katalizatorami reakcji były immobilizowane enzymy lipolityczne: Lipozyme RM IM, Lipozyme TL IM oraz Novozym 435 (Novo Nordisk). Produkty reakcji rozdzielano przy pomocy chromatografii kolumnowej. Triacyloglicerole (TAG) eluowano mieszaniną eteru naftowego i eteru dietylowego(87:13). W otrzymanych produktach oraz w wyizolowanych z nich TAG oznaczano temperaturę topnienia, zawartość fazy stałej oraz stabilność oksydatywną. Określano również strukturę otrzymanych TAG, stosując metodę enzymatycznej hydrolizy. Stwierdzono, że we wszystkich produktach oraz w TAG wyizolowanych z tych produktów nastąpił spadek zawartości fazy stałej i temp. topn. w porównaniu z mieszaniną wyjściową, natomiast stabilność oksydatywna otrzymanych produktów uległa pogorszeniu.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
no. 36,
pages 353 - 359,
ISSN: 0365-9445 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Ledóchowska E., Filipkowska A.: Modyfikacja właściwości fizykochemicznych triacylogliceroli na drodze enzymatycznego przeestryfikowania.// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 36., nr. suplement (2003), s.353-359
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 108 times