Abstract
Artykuł zawiera rozważania na temat przewidywanych zmian w zakresie konstrukcji i technologii nowych urządzeń chłodniczych. Autorzy opisali najważniejsze zmiany legislacyjne, które doprowadziły do wycofania lub są w trakcie wycofywania znanych czynników syntetycznych z grupy HCFC i HFC oraz zastępowania ich czynnikami naturalnymi i nowymi substancjami z grupy HFO. W pierwszej części artykułu zawarto rozważania na temat możliwości szerszego wykorzystania dobrze znanych substancji takich jak amoniak (R717), propan (R290), izobutan (R600a) w technice chłodniczej. Pokazano podstawowe wady i zalety takiego kierunku rozwoju techniki chłodniczej.
Citations
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Przemysł Spożywczy
pages 12 - 15,
ISSN: 0033-250X - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Andrzejczyk R., Muszyński T., Jakubowska B.: Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz. 1// Przemysł Spożywczy. -., nr. 9 (2015), s.12-15
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/65.2015.9.2
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 146 times