Abstract
Celem pracy było dopracowanie metody analitycznej oznaczania CMKT i oznaczenie ich zawartości w olejach ogrzewanych laboratoryjnie i w wybranych tłuszczach ze smażalni. Do badań użyto olejów roślinnych o zróżnicowanej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje te ogrzewano w temp. 190oC przez 14 godzin w warunkach laboratoryjnych. Estry metylowe badanych prób tłuszczów poddano wyczerpującemu uwodornieniu stosując jako katalizator PtO2a następnie wyeliminowano nasycone kwasy tłuszczowe poprzez klatraty z mocznikiem. Frakcja nie tworząca klatratów zawierała CMKT. Związki te oznaczano ilościowo metodą GLC. Maksymalną zawartość CMKT stwierdzono w ogrzewanym oleju lnianym (0,46%), najmniej (0,16%) w ogrzewanym oleju rzepakowym. Zawartość CMKT w 3 próbach tłuszczów posmażalniczych z punktów tzw. małej gastronomii wahała się od 0,09 do 0,17%.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
no. 36,
pages 405 - 410,
ISSN: 0365-9445 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Hazuka Z.: Oznaczanie monomerów cyklicznych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach posmażalniczych.// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 36., nr. suplement (2003), s.405-410
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 193 times