Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych.

Abstract

Podano technologie, które mają lub mogą mieć zastosowanie do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. Są to: heterogeniczne uwodornienie na katalizatorach metalicznych, głównie niklowych, frakcjonowana krystalizacja, mieszanie tłuszczów lub ich przeestryfikowanie. Przedstawiono wybrane oleje pozyskiwane z roślin oleistych poddanych modyfikacji genetycznej składu kwasów tłuszczowych. Omówiono zalety i wady każdej z metod modyfikacji tłuszczów. Podano charakterystykę i skład opatentowanych mieszanek tłuszczowych Good-Fryâ Oili Good-Fryâ sunolive Oil, skomponowanych na bazie wysokooleinowego oleju słonecznikowego z domieszką oleju sezamowego, oleju z otrębów ryżowych i ewentualnie, dodatkowo, dziewiczego oleju oliwkowego. Tłuszcze te wykazują najlepsze cechy użytkowe podczas procesu smażenia.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. 38, pages 118 - 128,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Szukalska E.: Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 3/4 (2003), s.118-128
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 328 times

Recommended for you

Meta Tags