Abstract
Podano technologie, które mają lub mogą mieć zastosowanie do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. Są to: heterogeniczne uwodornienie na katalizatorach metalicznych, głównie niklowych, frakcjonowana krystalizacja, mieszanie tłuszczów lub ich przeestryfikowanie. Przedstawiono wybrane oleje pozyskiwane z roślin oleistych poddanych modyfikacji genetycznej składu kwasów tłuszczowych. Omówiono zalety i wady każdej z metod modyfikacji tłuszczów. Podano charakterystykę i skład opatentowanych mieszanek tłuszczowych Good-Fryâ Oili Good-Fryâ sunolive Oil, skomponowanych na bazie wysokooleinowego oleju słonecznikowego z domieszką oleju sezamowego, oleju z otrębów ryżowych i ewentualnie, dodatkowo, dziewiczego oleju oliwkowego. Tłuszcze te wykazują najlepsze cechy użytkowe podczas procesu smażenia.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 38,
pages 118 - 128,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Szukalska E.: Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 3/4 (2003), s.118-128
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 328 times