Abstract
W pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło od jednego producenta. Zawartość CBE w tych siedmiu czekoladach wahała się od ok. 4,5 do 8,5%. Zawartość CBE w czekoladach oznaczono na podstawie proporcji trzech głównych TAG: POP, POS i SOS stosując metodę RP-HPLC.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 44,
pages 62 - 70,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Pawłowicz R., Stasiak B.: Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 44., nr. nr 1-2 (2009), s.62-70
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 331 times