Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.

Abstract

Badano możliwość zastosowania oscylatorów z membraną ciekłą zawierający kationowy (chlorek benzylodimetylotetradecyloamonowy) lub anionowy (oleinian sodu) surfaktant do rozpoznawania substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Wykazano, że charakterystyki oscylacyjne są odmienne dla układów zawierających różne substancje smakowe. Można stwierdzić, że układy badane mogą być stosowane do rozróżniania substancji smakowych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Title of issue:
Current Trends in Commodity Science. Proceedings of the 7th Inernational Commodity Science Conference strony 854 - 859
Language:
Polish
Publication year:
2002
Bibliographic description:
Szpakowska M., Magnuszewska A., Płocharska-Jankowska E.: Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.// Current Trends in Commodity Science. Proceedings of the 7th Inernational Commodity Science Conference/ ed. R.Zieliński. Coed. D. Wieczorek. Poznań: Univ. Ekon.Publ.House , 2002, s.854-859
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 103 times

Recommended for you

Meta Tags