Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.
Abstrakt
Badano możliwość zastosowania oscylatorów z membraną ciekłą zawierający kationowy (chlorek benzylodimetylotetradecyloamonowy) lub anionowy (oleinian sodu) surfaktant do rozpoznawania substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Wykazano, że charakterystyki oscylacyjne są odmienne dla układów zawierających różne substancje smakowe. Można stwierdzić, że układy badane mogą być stosowane do rozróżniania substancji smakowych.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Current Trends in Commodity Science. Proceedings of the 7th Inernational Commodity Science Conference strony 854 - 859
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Magnuszewska A., Płocharska-Jankowska E.: Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.// Current Trends in Commodity Science. Proceedings of the 7th Inernational Commodity Science Conference/ ed. R.Zieliński. Coed. D. Wieczorek. Poznań: Univ. Ekon.Publ.House , 2002, s.854-859
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 103 razy