Abstract
Przedmiotem badań było określenie struktury triacylogliceroli (TAG) olejów z nasion maliny, truskawki i czarnej porzeczki. W TAG badanych olejów pozycje zewnętrzne sn-1 i sn-3 zajmują głównie kwasy nasycone palmitynowy C16:0 i stearynowy C18:0 oraz kwas C18:1 (n-7). Przeważająca ilość kwasu linolowego C18:2 (n-6)występującego w badanych olejach zajmuje pozycje wewnętrzną sn-2. Udział procentowy pozostałych KT w pozycjach sn-1,3 i sn-2 badanych olejów jest bardziej zróżnicowany. Olej z nasion malin cechuje praktycznie statystyczne rozmieszczenie kwasu oleinowego między pozycje sn-2 i sn-1,3 TAG i przewaga udziału procentowego kwasu alfa-linolenowego ALA w pozycjach zewnętrznych (72,8%). Natomiast w oleju z nasion truskawki kwas oleinowy preferuje pozycję sn-2 TAG (38,2%). W TAG tego oleju ALA również wykazuje tendencję obsadzania pozycji sn-1,3 (ok.71%). W oleju z nasion czarnej porzeczki kwas oleinowy okupuje głównie pozycje wewnętrzną sn-2 (47,5%), natomiast ALA dominuje w pozycjach sn-1,3 (ok.84%). Występujący w oleju z nasion czarnej porzeczki kwas gamma-linolenowy GLA wykazuje tendencje obsadzania pozycji wewnętrznej TAG (37,4%), natomiast kwas stearidonowy STA preferuje pozycje zewnętrzne TAG (72,3%).
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego 2010)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 45,
pages 11 - 20,
ISSN: 0371-9227 - Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Martysiak-Żurowska D., Drapała Ł.: Struktura triacylogliceroli olejów z nasion truskawki, maliny i czarnej porzeczki// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 45., nr. nr 1-2 (2010), s.11-20
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 427 times