Abstract
Artykuł jest pracą przeglądową zawierającą najnowsze dane dotyczące choroby serca w przebiegu miażdżycowym oraz ochonnych właściwości czosnku. Obecnie prowadzone badania wykazały fundamentalną rolę jaką odgrywa czosnek we wszystkich stadiach choroby. Liczne badania in-vitro potwierdzają zdolność czosnku do redukcji parametrów zachorowania na choroby serca w przebiegu miażdżycy: całkowity cholesterol, LDL, trigliceryny, utlenione LDL. Pozytywny wpływ czosnku na tłuszcze osocza, proteiny, przeciutleniacze oraz niektóre wskaźniki krzepliwości krwi jest zależny od dawki podawanej pacjentowi.
Authors (6)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
no. 51,
pages 1365 - 1381,
ISSN: 1613-4125 - Language:
- English
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Gorinstein S., Jastrzebski Z., Namieśnik J., Leontowicz H., Leontowicz M., Trakhtenberg S.: The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data// MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH. -Vol. 51., (2007), s.1365-1381
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 93 times