The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data

Abstract

Artykuł jest pracą przeglądową zawierającą najnowsze dane dotyczące choroby serca w przebiegu miażdżycowym oraz ochonnych właściwości czosnku. Obecnie prowadzone badania wykazały fundamentalną rolę jaką odgrywa czosnek we wszystkich stadiach choroby. Liczne badania in-vitro potwierdzają zdolność czosnku do redukcji parametrów zachorowania na choroby serca w przebiegu miażdżycy: całkowity cholesterol, LDL, trigliceryny, utlenione LDL. Pozytywny wpływ czosnku na tłuszcze osocza, proteiny, przeciutleniacze oraz niektóre wskaźniki krzepliwości krwi jest zależny od dawki podawanej pacjentowi.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH no. 51, pages 1365 - 1381,
ISSN: 1613-4125
Language:
English
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Gorinstein S., Jastrzebski Z., Namieśnik J., Leontowicz H., Leontowicz M., Trakhtenberg S.: The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data// MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH. -Vol. 51., (2007), s.1365-1381
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 90 times

Recommended for you

Meta Tags