The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats

Abstract

Czosnek w trakcie procesu obróbki traci znaczną część swojej bioaktywności. Właściwości przeciwutleniające zmierzone metodą FRAP i DPPH stwierdzono na najwyższym poziomie w przypadku czosnku surowego oraz po krótkim okresie gotowania. Badania na szczurach poddanych diecie z dodatkiem krótkogotowanego czosnku potwierdziły, że proces ten nie zaburza właściwości przeciwutleniających surowego czosnku. U zwierząt stwierdzono poprawę wskaźników cholesterolu, fibrynogenu i aktywności przeciwutleniającej w surowicy krwi. Stwierdzono, że optymalny reżim temperaturowy i czasowy musi być utrzymany w celu zachowania najwyższej bioaktywności czosnku.

Citations

  • 4 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5 1

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY no. 45, pages 1626 - 1633,
ISSN: 0278-6915
Language:
English
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Jastrzębski Z., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Zachwieja Z., Barton H., Pawelzik E., Arancibia-Avila P., Toledo F., Gorinstein S.: The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats// FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY. -Vol. 45., (2007), s.1626-1633
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.fct.2007.02.028
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 97 times

Recommended for you

Meta Tags