The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats
Abstract
Czosnek w trakcie procesu obróbki traci znaczną część swojej bioaktywności. Właściwości przeciwutleniające zmierzone metodą FRAP i DPPH stwierdzono na najwyższym poziomie w przypadku czosnku surowego oraz po krótkim okresie gotowania. Badania na szczurach poddanych diecie z dodatkiem krótkogotowanego czosnku potwierdziły, że proces ten nie zaburza właściwości przeciwutleniających surowego czosnku. U zwierząt stwierdzono poprawę wskaźników cholesterolu, fibrynogenu i aktywności przeciwutleniającej w surowicy krwi. Stwierdzono, że optymalny reżim temperaturowy i czasowy musi być utrzymany w celu zachowania najwyższej bioaktywności czosnku.
Citations
-
4 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5 1
Scopus
Authors (10)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
no. 45,
pages 1626 - 1633,
ISSN: 0278-6915 - Language:
- English
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Jastrzębski Z., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Zachwieja Z., Barton H., Pawelzik E., Arancibia-Avila P., Toledo F., Gorinstein S.: The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats// FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY. -Vol. 45., (2007), s.1626-1633
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.fct.2007.02.028
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 97 times
Recommended for you
Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 authors
Chapter 14. Physical and chemical interaction of componenets in food systems
- Z. Sikorski,
- J. Pokorny,
- S. Damodaran
Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 5 authors