Abstract
Mikroemulsje sporządzono przy użyciu mieszaniny monoestrów kwasów tłuszczowych z różną kompozycją wybranych anionowych i niejonowych surfaktantów. Badano wpływ mieszaniny surfaktantów oraz zawartości fazy wodnej i olejowej na zachowanie się faz w układach. Wykazano, że obecność surfaktantu bardziej hydrofilowego niż monoacyloglicerole wpływa na otrzymanie mikroemulsji zawierających większe stężenia wody.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- SURUZ 2007 : International Scientific Conference ''Surfactants and Dispersed Systems in Theory and Practice'' = Surfaktanty i układy zdyspergowane w teorii i praktyce : proceedings, Książ, May 22-24, 2007 strony 263 - 266
- Language:
- English
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Szeląg H., Szumała P., Bykowska E.: The possibility of use monoacylglycerols in a stabilization of microemulsion systems// SURUZ 2007 : International Scientific Conference ''Surfactants and Dispersed Systems in Theory and Practice'' = Surfaktanty i układy zdyspergowane w teorii i praktyce : proceedings, Książ, May 22-24, 2007/ ed. red. nauk. K.A. Wilk Wrocław: Politechnika Wrocławska, 2007, s.263-266
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 99 times