THE USE OF ULTRAFAST GAS CHROMATOGRAPHY FOR CLASSIFICATION OF PLUM SPIRITS = SPOSÓB WYKORZYSTANIA ULTRASZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO KLASYFIKACJI OKOWIT ŚLIWKOWYCH
Abstract
Stan środowiska ma znaczny wpływ na jakość upraw. W konsekwencji występowanie zanieczyszczeń w powietrzu ma istotny wpływ na jakość żywności. W skutek złego stanu powietrza zewnętrznego i wewnętrznego zmieniają się m.in. walory sensoryczne i zdrowotne niektórych produktów spożywczych. Z tego powodu należy nieustannie monitorować stan środowiska za pomocą m.in. nowoczesnej aparatury analitycznej jakim jest elektroniczny nos. W pracy przedstawione zostały wyniki badań dotyczące profili zapachowych okowit ze śliwek pochodzących z różnych krajów, za pomocą elektronicznego nosa wykorzystującego technologię ultraszybkiej chromatografii gazowej. Urządzenie to umożliwia porównywanie profilu frakcji lotnej, a także identyfikację jej składu. Do analizy danych wykorzystano następujące metody statystyczne: PCA, DFA oraz SIMCA. Dodatkowo w pracy zawarto zarys historyczny dotyczący powstania elektronicznego nosa, porównanie pracy elektronicznego nosa do zmysłu węchu oraz informacje na temat napoju spirytusowego nazywanego „okowitą”.
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- W : Ochrona powietrza w teorii i praktyce strony 215 - 225
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2014
- Bibliographic description:
- Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Gębicki J., Namieśnik J.: THE USE OF ULTRAFAST GAS CHROMATOGRAPHY FOR CLASSIFICATION OF PLUM SPIRITS = SPOSÓB WYKORZYSTANIA ULTRASZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO KLASYFIKACJI OKOWIT ŚLIWKOWYCH// W : Ochrona powietrza w teorii i praktyce/ ed. Jan Konieczyński Zabrze: Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN w Zabrzu, 2014, s.215-225
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 133 times
Recommended for you
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 authors