Abstract
Lotne kwasy tłuszczowe (LKT) odgrywają kluczową rolę w biologicznym oczyszczaniu ścieków. Występują one także w osadzie ściekowych, w odciekach na składowiskach odpadów. Są odpowiedzialne za tworzenie się odorów podczas hodowli trzody chlewnej. Powstają również w wielu procesach naturalnych. Ważną rolę w monitorowaniu LKT, co jest bardzo istotne, odgrywa chromatografia gazowa, która pozwala je oznaczać w postaci wolnej oraz po przeprowadzeniu w pochodne. Najczęściej przed analizą za pomocą GC, LKT należy wyizolować z próbek środowiskowych i wzbogacić.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 4 - 8,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Zaborowska A., Światłowska J., Zygmunt B.: Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w próbkach środowiskowych// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 4 (2006), s.4-8
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 498 times
Recommended for you
Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w żywności
- J. Światłowska,
- A. Zaborowska,
- B. Zygmunt
2006