Abstract
W dzisiejszych czasch, gdy na rynek trafia olbrzymia ilość nowych produktów żywnościowych, coraz większą uwagę przywiązuje się do tego, by żywność charakteryzowała się jak najwyższymi walorami smakowymi i zapachowymi. Za właściwości sensoryczne żywności w przeważającej części odpowiedzialne są związki lotne, a wśród nich lotne kwasy tłuszczowe. W pracy przedstawiono krótki przegląd literaturowy dotyczący występowania oraz oznaczania tych związków w produktach żywnościowych.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 4 - 6,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Światłowska J., Zaborowska A., Zygmunt B.: Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w żywności// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 2 (2006), s.4-6
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 363 times