Abstract
W artykule omówiono konstrukcję oraz zasadę działania naturalnych przechowalni żywności, tzw. lodowni. Przedstawiono kilka przykładów takich konstrukcji wraz z opisem ich budowy. Na przykładzie jednego rozwiązania szczegółowo opisano zasadę działania procesów zachodzących wewnątrz przechowalni. Podkreślono neutralność tego typu budowli wobec środowiska. Przedstawiono zalety i wady analizowanego rozwiązania na tle sprężarkowych urządzeń chłodniczych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Przemysł Spożywczy
no. 71,
pages 40 - 43,
ISSN: 0033-250X - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2017
- Bibliographic description:
- Gosz M., Andrzejczyk R.: Tradycyjna lodownia – ekoenergetyczny magazyn żywności// Przemysł Spożywczy. -Vol. 71., iss. 10 (2017), s.40-43
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 246 times