Abstrakt
W artykule omówiono konstrukcję oraz zasadę działania naturalnych przechowalni żywności, tzw. lodowni. Przedstawiono kilka przykładów takich konstrukcji wraz z opisem ich budowy. Na przykładzie jednego rozwiązania szczegółowo opisano zasadę działania procesów zachodzących wewnątrz przechowalni. Podkreślono neutralność tego typu budowli wobec środowiska. Przedstawiono zalety i wady analizowanego rozwiązania na tle sprężarkowych urządzeń chłodniczych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Przemysł Spożywczy
nr 71,
strony 40 - 43,
ISSN: 0033-250X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Gosz M., Andrzejczyk R.: Tradycyjna lodownia – ekoenergetyczny magazyn żywności// Przemysł Spożywczy. -Vol. 71., iss. 10 (2017), s.40-43
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 246 razy