Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices

Abstract

W pracy przedstawiono przebieg procesu walidacji, przeprowadzonej zgodnie ze wskazaniami ICH (International Conference on Harmonization), procedur wykorzystywanych do oznaczania pozostałości wybranych rozpuszczalników w olejach jadalnych i preparatach farmaceutycznych. W celu izolacji i wzbogacania analitów wykorzystano dwie bezrozpuszczalnikowe techniki ekstrakcyjne: ekstrakcję do fazy nadpowierzchniowej (HS) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME). Na etapie oznaczeń końcowych wykorzystano chromatografie gazowa z detektorami plomieniowo-jonizacyjnym (FID) i wychwytu elektronów (ECD). Opracowane procedury porównano i poddano krytycznej ocenie, biorąc pod uwagę takie parametry jak: zakres liniowości, granice wykrywalności i oznaczalności, powtarzalność i precyzje pośrednią wyników.

Citations

  • 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 9

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE no. 12, pages 94 - 104,
ISSN: 0949-1775
Language:
English
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Michulec M., Wardencki W.: Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices// ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE. -Vol. 12., nr. nr 2 (2007), s.94-104
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1007/s00769-006-0235-4
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 72 times

Recommended for you

Meta Tags