Abstract
W rozdziale 5 książki przedstawiono zastosowanie techniki chromatografia gazowa-olfaktometria (GC-O)w ustalaniu zależności między zapachem a składem chemicznym lotnej frakcji napojów alkoholowych. W pierwszej części przedstawiono zasadę techniki GC-O, procedury przygotowania próbek do analizy, metody zbierania danych oraz warunki analizy. Następnie omówiono zastosowanie techniki GC-O w analizie i ocenie jakości różnych napojów alkoholowych takich jak piwo, wino i spirytusy.
Citations
-
3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Title of issue:
- Alcoholic beverages Sensory evaluation and consumer research strony 101 - 130
- Language:
- English
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Plutowska B., Wardencki W.: Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages// Alcoholic beverages Sensory evaluation and consumer research/ ed. ed. J. Piggot. Cambridge: Woodhead Publishing, 2012, s.101-130
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1533/9780857095176.1.101
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 161 times