Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages

Abstract

W rozdziale 5 książki przedstawiono zastosowanie techniki chromatografia gazowa-olfaktometria (GC-O)w ustalaniu zależności między zapachem a składem chemicznym lotnej frakcji napojów alkoholowych. W pierwszej części przedstawiono zasadę techniki GC-O, procedury przygotowania próbek do analizy, metody zbierania danych oraz warunki analizy. Następnie omówiono zastosowanie techniki GC-O w analizie i ocenie jakości różnych napojów alkoholowych takich jak piwo, wino i spirytusy.

Citations

  • 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Title of issue:
Alcoholic beverages Sensory evaluation and consumer research strony 101 - 130
Language:
English
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Plutowska B., Wardencki W.: Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages// Alcoholic beverages Sensory evaluation and consumer research/ ed. ed. J. Piggot. Cambridge: Woodhead Publishing, 2012, s.101-130
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1533/9780857095176.1.101
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 121 times

Recommended for you

Meta Tags