Abstract
Jakość napojów alkoholowych jest bardzo istotna dla konsumentów. Destylarnie, chcąc wytwarzać wysokiej jakości trunki, muszą określić, które składniki są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach pogarszając jakość otrzymywanych alkoholi. Głównym celem przeprowadzonych badań było określenie profili zapachowych próbek destylatów rolniczych różniących się jakością organoleptyczną oraz wskazanie tych składników, których obecność może być przyczyną złej jakości napojów alkoholowych. W badaniach zastosowano dwie techniki chromatografii gazowej: z detekcją olfaktometryczną oraz z detekcją mas. Badania wykazały obecność około 40 różnych zapachów. Trzy zapachy: ziemisty - pleśni, wilgotnej piwnicy; warzywny - gotowanej kapusty, cebuli oraz stęchły - serowy zostały zidentyfikowane jako: geosmina, trisulfid dimetylu oraz 2- i 3-metylobutan-1-ol. W przypadku tych zapachów występowała zależność pomiędzy jakością próbki a ilością tych związków. Wraz ze wzrostem ich stężenia można było zaobserwować spadek jakości organoleptycznej destylatu rolniczego.
Authors (3)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Nauka Przyroda Technologie
no. T. 3,
pages 1 - 11,
ISSN: 1897-7820 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Biernacka P., Plutowska B., Wardencki W.: Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality// Nauka Przyroda Technologie. -Vol. T. 3., nr. z. 4 (2009), s.1-11
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 106 times