Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality

Abstract

Jakość napojów alkoholowych jest bardzo istotna dla konsumentów. Destylarnie, chcąc wytwarzać wysokiej jakości trunki, muszą określić, które składniki są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach pogarszając jakość otrzymywanych alkoholi. Głównym celem przeprowadzonych badań było określenie profili zapachowych próbek destylatów rolniczych różniących się jakością organoleptyczną oraz wskazanie tych składników, których obecność może być przyczyną złej jakości napojów alkoholowych. W badaniach zastosowano dwie techniki chromatografii gazowej: z detekcją olfaktometryczną oraz z detekcją mas. Badania wykazały obecność około 40 różnych zapachów. Trzy zapachy: ziemisty - pleśni, wilgotnej piwnicy; warzywny - gotowanej kapusty, cebuli oraz stęchły - serowy zostały zidentyfikowane jako: geosmina, trisulfid dimetylu oraz 2- i 3-metylobutan-1-ol. W przypadku tych zapachów występowała zależność pomiędzy jakością próbki a ilością tych związków. Wraz ze wzrostem ich stężenia można było zaobserwować spadek jakości organoleptycznej destylatu rolniczego.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 17 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Nauka Przyroda Technologie no. T. 3, pages 1 - 11,
ISSN: 1897-7820
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Biernacka P., Plutowska B., Wardencki W.: Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality// Nauka Przyroda Technologie. -Vol. T. 3., nr. z. 4 (2009), s.1-11
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 103 times

Recommended for you

Meta Tags