Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
Abstract
W ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego analitu opuszczającego kolumnę chromatograficzną istnieje możliwość jakościowej i ilościowej oceny zapachu dzięki obecności specjalnie skonstruowanej przystawki, tzw. portu olfaktometrycznego. Wygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody przygotowania próbek napojów alkoholowych, w tym metody rozpuszczalnikowe i bezrozpuszczalnikowe a także metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji (ang. detection frequency methods), metody rozcieńczania do progu wyczuwalności (ang. dilution to treshold methods) i metody bezpośredniej intensywności (ang. direct intensity methods).Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości napojów alkoholowych. Przedstawiono liczne przykłady badań mających na celu określenie zależności pomiędzy składem i zawartością lotnych związków a właściwościami organoleptycznymi takich produktów jak piwa, wina i napoje spirytusowe, a także identyfikację i porównanie związków wchodzących w skład bukietu różnych napojów alkoholowych bądź odpowiedzialnych za niepożądane zapachy.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
FOOD CHEMISTRY
no. 107,
pages 449 - 463,
ISSN: 0308-8146 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Plutowska B., Wardencki W.: Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 107., nr. nr 1 (2008), s.449-463
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 178 times