Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek

Abstract

Badano frakcje łoju oraz mieszanki tłuszczowe zawierające te frakcje. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR. Stosowano różne metody termostatowania tłuszczów przed analizą. Wyznaczono również charakterystyki topnienia wybranych tłuszczów, stosując podobne procedury termostatowania jak w przypadku metody NMR. Wydłużenie czasu chłodzenia w temp. 0 st.C wpływało na wzrost zawartości fazy stałej. Im niższa temperatura topnienia frakcji, tym wpływ ten był większy. Mieszanka stearyny łojowej z ciekłym olejem rzepakowym (1:1) posiadała bardzo płaską charakterystykę zawartości fazy stałej od temperatury, przy czym zastosowana procedura termostatowania nie miała wpływu na zawartość fazy stałej.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Pawłowicz R.: Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek// . -., (2005),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 132 times

Recommended for you

Meta Tags