Abstract
Kwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność, gumowatość oraz lepkość żeli.
Citations
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 193 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (2019 SIGMA-NOT)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach
- Published in:
-
Przemysł Chemiczny
no. 98,
pages 1224 - 1229,
ISSN: 0033-2496 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2019
- Bibliographic description:
- Głazowska J., Tylingo R., Bartoszek-Pączkowska A.: Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych// PRZEMYSL CHEMICZNY -Vol. 98,nr. 8 (2019), s.1224-1229
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/62.2019.8.3
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 309 times