Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych

Abstract

Kwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność, gumowatość oraz lepkość żeli.

Citations

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cite as

Full text

download paper
downloaded 193 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (2019 SIGMA-NOT)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach
Published in:
Przemysł Chemiczny no. 98, pages 1224 - 1229,
ISSN: 0033-2496
Language:
Polish
Publication year:
2019
Bibliographic description:
Głazowska J., Tylingo R., Bartoszek-Pączkowska A.: Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych// PRZEMYSL CHEMICZNY -Vol. 98,nr. 8 (2019), s.1224-1229
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/62.2019.8.3
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 309 times

Recommended for you

Meta Tags