Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych

Abstrakt

Kwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność, gumowatość oraz lepkość żeli.

Cytowania

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 150 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2019 SIGMA-NOT)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Przemysł Chemiczny nr 98, strony 1224 - 1229,
ISSN: 0033-2496
Język:
polski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Głazowska J., Tylingo R., Bartoszek-Pączkowska A.: Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych// PRZEMYSL CHEMICZNY -Vol. 98,nr. 8 (2019), s.1224-1229
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15199/62.2019.8.3
Bibliografia: test
  1. Praca powstała w wyniku realizacji projektu badawczego o nr 2016/23/N/NZ9/02227 finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki. Otrzymano: 10-01-2019 otwiera się w nowej karcie
  2. LITERATURA otwiera się w nowej karcie
  3. J. Głazowska, U. Stankiewicz, A. Bartoszek, Żywność. Nauk. Technol. Jakość. 2017, 110, 18. otwiera się w nowej karcie
  4. F. Geinguenaud, E. Guenin, Y. Lalatonne, L. Motte, ACS Chem. Biol. 2016, 11, 1180. otwiera się w nowej karcie
  5. J. Głazowska, U. Stankiewicz, R. Tylingo, A. Bartoszek, Żywność. Nauk. Technol. Jakość. 2016, 109, 5. otwiera się w nowej karcie
  6. L. Rigano, C. Andolfatto, F. Rastrelli, Cosmet. Toilet. Mag. 2006, 121, 57. otwiera się w nowej karcie
  7. S.D. Patil, D.G. Rhodes, D.J. Burgess, AAPS J. 2005, 7, 61. otwiera się w nowej karcie
  8. M. Zakrewsky, S. Kumar, S. Mitragotri, J. Control. Release 2016, 15, 477.
  9. D. Luo, W.M. Saltzman, Nat. Am. 2000, 18, 33. otwiera się w nowej karcie
  10. K.W. Wang, T. Betancourt, C.K. Hall, Macromolecules 2018, 51, nr 23, 9758. otwiera się w nowej karcie
  11. G. Borchard, Adv. Drug Deliv. Rev. 2001, 52, 145. otwiera się w nowej karcie
  12. N. Arfin, H.B. Bohidar, J. Phys. Chem. B 2012, 116, 13192. otwiera się w nowej karcie
  13. A.K. Verma, K. Sachin, A.S. Bohidar, H.B. Bohidar, Curr. Pharm. Biotechnol. 2005, 6, 121. otwiera się w nowej karcie
  14. K. Rawat, J. Surf. Sci. Technol. 2014, 30, 77. otwiera się w nowej karcie
  15. K.W. Leong, H.-Q. Mao, V.L. Truong-Le, K. Roy, S.M. Walsh, J.T. August, J. Control. Release 1998, 53, 183. otwiera się w nowej karcie
  16. N. Arfin, V.K. Aswal, H.B. Bohidar, RSC Adv. 2014, 4, 11705. otwiera się w nowej karcie
  17. O.G. Mouritsen, H. Khandelia, FEBS J. 2012, 279, 3112. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 264 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi